Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri

Parkinson hastaları için bilimsel çalışma destekli ev egzersiz önerilerimi paylaşacağım ;

   Egzersiz programı çizebilmek için Parkinson hastalığı fizyopatolojisini ve belirtilerini bilmek gereklidir. Bu hastalarda rijidite (katılık), bradikinezi (hareketlerin yavaşlaması), tremor (titreme), flexör duruş (öne eğik duruş) ve motor donma görülür. 

  Tedavi olarak hekimin öngördüğü ilaç (Levadopa) verilir. Dopamin azalır, Asetilkolin artar. Bu nedenle Dopamin yerine geçen ilaçlar veya Asetilkolin baskılayıcı ilaçlar verilir. Uygun doz ve ilaca hekim karar verir. 

 Öncelikle hastanın şikayetlerine ve genel değerlendirme sonuçlarına göre tedavi programı çizilir. Hastaların evde yapabileceği egzersizler haftada 3 gün yapılmalıdır. Hastalığın verdiği belirtileri azaltmak için hasta mutlaka egzersizleri düzenli yapmalıdır. Hasta keyif aldığı aktiviteleri seçip yapabilir. Bu egzersizin devamlılığı için önemlidir. 


  • Yürüyüş 
  • Yüzme
  • Koşu bandında yürüyüş 
  • Dans
Diğer ev egzersizlerine ek olarak bu aerobik egzersizler mutlaka haftada 3 kez yapılmalıdır. 

Katılık ; Katılık yaşayan hastalar mutlaka germe egzersizleri yapmalıdır. Germe katılığı açar. Etkili germe için, 30 sn. boyunca katılık yaşayan bölgeyi germelisiniz. 



Sırt ağrısını azaltmak ve öne eğik postürü düzeltmek için mutlaka yapılmalıdır. 







Hareketlerin yavaşlaması nedeniyle koordinasyon arttırıcı egzersizler yapmalıyız. Haftada 3 kez günde 2 kere yapılmalıdır. 








    Maske yüz dediğimiz yüzde mimiksizliği düzeltmek için ayna karşısında yüz egzersizleri yapılmalıdır. Bu yüz hareketleri abartılı şekilde ayna karşısında yapılmalıdır. Hf 3- Gn 2 kez.



















Sağlıklı günler dilerim.. 










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler