Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi 

     Karpal tunel sendromu genellikle el bileğinde ağrı,karıncalanma ve uyuşma ile karakterize ve el bileğinde problemlerinde en sık karşımıza çıkan tuzak nöropatidir. Peki nedir bu Karpal Tünel? Neden ve kimlerde oluşur?  

   Karpal tünel dediğimiz yapı el bileğinin palmar yüzünde(iç yüzünde)bulunan bir tüneldir. Bu tünelde karpal kemikler ve flexor tendon ve transvers ligament bulunur. Median sinir dediğimiz yapı tam bu tünelden geçerken her hangi bir nedenden dolayı sıkışır. Bu sıķışmadan dolayı özellikle ilk üç parmakta uyuşma, el kavrama kuvvetinde zayıflık ve geceleri uykudan uyandıran ağrı (kötü his) görülür. Hastalar genellikle sabah uyandığında oluşan sertlikten yakınır. Bu sertlik hareketle azalır. 



  Nedeni belirsizdir. Uzun süre el bileğini aynı pozisyonda tutanlar da(Bilgisayar,daktilo,örgü örme,gitar çalma vb.) En sık kadınlarda görülür. Gebelikte görülme olasılığı %25'dir. Gebelik sonrası genellikle düzelir. Diyabet, sistemik hastalıklar, hipertiroidi, obezite, el yanığı vb.gibi bir çok soruna sekonder olarak gelişebilir. Tanı için ayrıntılı değerlendirme, özel testler, EMG'den faydalanılır. Eğer KTS tanısı aldıysanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız öncelikle korkmayın.  Ameliyat olmadan da tedavisi mümkün :) 

      Fizik Tedavi yöntemleriyle Fizyoterapistiniz bu tüneli gevşeterek, median siniri rahatlatabilir. Bunun için mobilizasyon teknikleri, germe yöntemleri ile gevşemeyi sağlayarak, kuvvetlendirme yöntemleriyle kaybolan kas kuvvetini geri getirmeyi hedefler. Ağrıyı gidermek için elektroterapi ajanlarından,sıcak -soğuk modalitelerden hastaya uygun olanı seçer. Bileği en gevşek pozisyonda tutan gece atellerinden faydalanılabilir. Hastaya göre tedavi çeşitlendirilebilir. Benim önerim fizik tedavi görmeden, ameliyat olmamanız! (Tabii durum hastadan hastaya ve özel durumlara göre değişir. Ancak hasta büyük ölçüde konservatif tedaviden fayda görür.) 


Not:Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmış olup her kişiye bireysel bakılıp tedaviye karar verilir. Genelleme yapılamaz. Bir uzmana görünmeden karar verilip, teşhis konulamaz..

Soru ve katkılarınızı bilmek isterim sağlıkla kalın..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler

Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri