KOAH ve Fizyoterapisi




Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı;
    Adından anlaşılacağı üzere koah obstrüktif bir hastalıktır.Peki nedir bu obstrüktif?
Obstrüktif hastalıklar genel olarak hava yollarında tıkanmayla karakterizedir.Nefes alabilirler ancak nefes verirken,tamamını çıkaramazlar bu da akciğerlerde hava hapsi oluşmasına neden olur.Akciğerin kapasitesi azalmış,dispne (nefes darlığı),pulmoner sekresyon(balgam) oluşmuştur.Bu hastaların egzersiz kapasiteleri azalır.Günlük yaşam aktivitelerinde nefes darlığı nedeniyle kısıtlanmalar olur.

  Atılamayan sekresyonlar akciğerde tıkanmalara neden olur ve inflamatuar bir yanıt açığa çıkar.KOAH tam olarak geri dönüşümlü olmayan ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.KOAH'a çoğunlukla kronik bronşit ve amfizem eşlik eder.Ancak her amfizem ve kronik bronşitli hasta koah olmayabilir
 .   
                         
KOAH en çok erkeklerde görülürken son yıllarda kadınlarda sigara içiminin artması nedeniyle,kadınlarda görülme oranı da artmıştır.KOAH'ın en önemli risk faktörü sigaradır.
                               
       RİSK FAKTÖRLERİ:

  • Sigara içiciliği - pasif içicilik 
  • Mesleki maruziyet(Maden işçiliği,metal işçiliği,ulaşım sektörü,odun/kağıt üretimi,çimento,tahıl,tekstil işçiği)
  • Enfeksiyonlar
  • Düşük sosyoekonomik durum
  • Genetik (Alfa-1 Antitripsin eksikliği)
  • İç ortam hava kirliliği (Evlerde ısınma ve yemek pişirmek için biomass kullanımı)

Alfa 1 antitripsin KOAH'la ilişkili bulunan tek genetik sorundur.Bu gen alt solunum yolundaki yıkımları önleyici bir gendir.

      SEMPTOMLARI:
  • Öksürük
  • Hırıltılı-hışıltılı solunum
  • Nefes darlığı
  • Balgam miktarında artış

KOAH'ın tanısı hasta değerlendirilip risk faktörlerine bakıldıktan sonra spirometreyle konulur.




Sonuçlara göre hastanın tanısı konur ve evresi belirlenip hemen tedaviye başlanır.İlaç tedavisinin yanı sıra Pulmoner Rehabilitasyon tedavisi önemli bir yere sahiptir.
KOAH'TA EN ÖNEMLİ TEDAVİ SİGARAYI BIRAKMAKTIR!!


    Hasta evde uzun süreli oksijen tedavisi alır.Bunun yanı sıra Fizyoterapist hastaya nefes darlığı için pozisyonlamalar öğretir.Nefes darlığı hastanın günlük yaşamını çok etkiler,bu yüzden bu pozisyonları öğrenmek hasta için çok önemlidir.
 Nefes darlığı anında bu pozisyonlarda uyurmuş gibi sakin nefes alarak bekleyebilirsiniz.





     Fizyoterapist,akciğerde biriken sekresyonları,akciğer loblarını pozisyonlayarak drene etmek için postural drenaj teknikleriyle hastayı pozisyonlayıp,belli tekniklerle akciğerlerdeki sekresyonu hareketlendirir.Bu teknikleri hastaya ve ailesine öğreterek evde de yapılabilmesini sağlar.Gece yapılan postural drenaj teknikleri hastanın rahat uyumasını sağlar.

 Bu tekniklerden sonra,hareketlenen sekresyonun çıkması için öksürme tekniği öğretilir.

                                                           ÖKSÜRME EĞİTİMİ:
     Hasta ağzı kapalı şekilde burnundan derin bir nefes alır,karın kaslarını kuvvetlice kasar ve öne eğilip,ağzını açarak öksürür.3 kez bunu tekrarlar sonra uyur gibi rahat ve gevşek nefes alır.Bu döngüyü 2-3 kez yapabilir.


Pulmoner Rehabilitasyon eğitimi konusunda fizyoterapistinize danışın!
Fotoğraflarhttp://ntsmedicare.com/tr/BILGI-MERKEZI/Bunlari-Biliyor-Musunuz/Oksuruk/34 , https://www.slideserve.com/dalmar/pratik-al-ma ,https://accesshealth.com.au/triflow-incentive-breathing-spirometer , http://www.rxwiki.com/slideshow/6-yoga-poses-copd-patients ) alıntıdır.

Soru ve katkılarınızı bilmek çok isterim sağlıkla kalın...








Yorumlar

  1. Apple Watch 6 Titanium - The Classic Style That You Need To
    Apple titanium tubing Watch 6 Titanium was titanium nose stud designed with a classic shape that is 2020 ford ecosport titanium almost like a traditional titanium water bottle Apple watch but only ray ban titanium features a metal band inside.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler

Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri