Burkulma ve İncinmelerde Rehabilitasyon

 Kas, tendon, ligament ve fasyada sıklıkla meydana gelen kas iskelet sistemi yaralanmalarıdır.

Burkulma (sprain); Ligamentlerle ilişkili gerilim veya yapışma yerinden kopmaya bağlı yaralanma türüdür. Akut travma ya da tekrarlı gerilim yüklerinden kaynaklanabilir. Yaralanma bölgesinde gerginlik, ödem, ekimoz(cilt altında kanama) ve hareketle ağrı semptomları gelişir.

İncinme (strain); Kas ya da tendonda meydana gelen yaralanmaları ifade eder. Akut yüklenme veya tekrarlı aktivitelerde oluşabilir. Vücut mekanizmalarının doğru kullanılmadığı ağır bi objeyi itmek, kaldırmak gibi nedenlerle incinme oluşur. Burkulma ile benzer belirtiler gösterir.
   Sıklıkla basketbol, futbol oyuncularında gerilmiş olan kasın kuvvetli kontraksiyonu sonucu oluşur.
 En sık eksantrik (kasın uzamış pozisyonundaki) aktiviteler sırasında gelişir.  

AYAK BİLEĞİ BURKULMASI; Ayak bileğinin ligamentlerinde gelişir. En sık posterior talofibular ligamentte meydana gelir.




Derece 1 : Ligamentte hiç yırtılma olmadığında 

Derece 2: Parsiyel yırtılma olduğunda 
Derece 3: Tam kopma olduğunda 


(Ayak bileği burkulmasında belirtiler)

İNCİNMELER VE TEDAVİSİ ; 
    En sık kullandığımız yöntem (PRICE) yöntemidir. İstirahat, buz uygulaması (12dk), kompresyon(bandajlama), elevasyon(yüksekte tutma), antienflamatuar ilaçlar ve mobilizasyondur. Ayrıca erken dönemden itibaren immobilizasyondan kaçınarak aktif germe ve kas aktivasyonuna başlamalıdır. Yüksek kuvvetlerden sakınılmalıdır. Eklem hareket açıklığını kaybetmemek için EHA egzersizleri ve kuvvetlendirmelere (ilerleyici dirençli) olarak başlanabilir. 

  Soğuk uygulama yaralanma zamanı gerçekleştirilir. Daha sonraki fazda germe öncesi sıcak uygulama tercih edilmelidir. Birçok spor aktivitesi öncesi germe yaralanmaların önlenmesi için gereklidir. 

BURKULMALAR VE TEDAVİSİ; 

 Ağrı, kızarıklık, şişlik ve lokal ısı artışı ile birlikte 72 saate kadar seyreden inflamatuar bir süreç vardır. Bu süreçte immobilizasyonla hareketin kısıtlanması çok önemlidir. Ağrı ve ödem kontrolü için PRİCE'ın yanı sıra TENS kullanılabilir. 72 saat sonra doku gerilim kuvvetini arttırmak için mobilize edilmelidir.  Rejenerasyonu arttırmak için terapötik egzersizler, kas kuvvet kaybını minimalize etmek için kuvvetlendirme egzersizleri verilir. Germelerden önce kan akımını arttırmak için hotpack, hidroterapi, parafin, fluidoterapi modaliteleri kullanılır. Kas eğitiminin fasilite edilmesi için elektrik stimülasyonu kullanılabilir. Eklem hareket açıklığının arttırılması için germe egzersizleri mutaka yapılmalıdır. Germe sonrası ilerleyici dirençli egzersizlerle kazanılan açıklık korunmalıdır.

 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler

Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri