Donuk Omuz ve Tedavisi


   Bir diğer ismiyle Adheziv Kapsülit, omuzdaki glenohumeral eklemin non-kontraktil yapılarının sertliğine bağlı olarak gelişir. Hastalarda hem aktif hem pasif hareket ağrılı ve kısıtlı olur. En sık 40-65 yaş aralığı kadınlarda görülür.

➽ Diyabetus Mellitus ve Tiroid Disfonksiyonu olan kişilerde görülme sıklığı artar.
                                               
➽ En sık omuz Abdüksiyon (kolu yana açma) , omuz internal rotasyon (dirsek bükülü iken kolun yukarıya bakması), omuz eksternal rotasyon (dirsek bükülü iken kolun aşağı bakması)

                                               (Omuz Abdüksiyonu)
                                               (Omuz internal rotasyonu)
                                               (Omuz eksternal rotasyonu)
            Donuk omuz 4 evreden oluşur. İlk 0-3 ay hasta omzunda hafif ağrı ve hafif kısıtlılık görülür. 3-9 ay aralığında ağrı artık kronikleşmiştir ve kısıtlılık iyice belirginleşmiştir. Bu fazda donma başlar. 9-15 ay içerisinde ağrı sadece eklem hareketinin son noktasında vardır. Ancak kısıtlılık hala belirgindir. Hasta raflara uzanmada, kişisel bakımını yapmada(sütyen giyme vs.) zorlanır.
          Hasta omzunu yanlış kullandığı için postürü bozulur. Erken evrede fizik tedaviye başlaması ağrıları azaltma, hareket açıklığını arttırma ve postürü düzeltmek için çok önemlidir. Hasta ağrıları nedeniyle omzunu kullanmaktan çekinir. Bu da duruşu bozarak kas kuvvetinin azamasına neden olur. Bu yüzden fizyoterapist hastayı her yönlü değerlendirmelidir.

                                                            TEDAVİ:

➽Ağrıyı azaltmak için: Sıcak-soğuk uygulamalar, elektroterapi, manual terapi, farmakolojik tedavi
➽ Hareket açıklığını arttırmak için: Anterior kapsül germe, posterior kapsül germe, mobilizasyon teknikleri, scapular mobilizasyon, çevre yumuşak dokuları gevşetme, pectoralis minör germe, postür egzersizleri, yeni yapılan çalışmalarda ayna tedavisinin etkin olduğu görülmüş.

                                          Hastalara verilen bazı ev egzersizleri ;
                                     

➽Elinize oklava alın dirsekleri bükmeden hareketleri yapın 10a kadar sayıp bekleyin. 10 kez tekrarlayın.





➽Duvarda merdiven varmış gibi aşağıdan başlayıp parmaklarınızla merdiveni çıkın. Vücudunuz dik dursun eğilmesin sadece omzunuz hareket etsin son noktada 20sn durup tekrar aşağı inin.






➽Elinize bir havlu alıp fotoğraftaki uygulamayı daha kolay yapabilirsiniz. Havluyu arkadan yukarı çekip 10sn. aşağı çekip 10sn. bekleyin. Toplam 10 tekrar yapabilirsiniz.








Uyarı: Her tedavi kişiye özgü planlanır. Donuk omuz tedavisinde ev egzersizleri fizyoterapistin uygulamalarına ek olarak verilir. Hastanın durumuna göre ekleme-çıkarma yapılabilir. Uygulamalar yalnızca fikir olması açısından eklenmiştir. Sağlıklı günler dilerim.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler

Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri