Bel Fıtığı Korkunuz Olmasın!

   Neredeyse 10 kişiden 7'sinden belim ağrıyor, fıtık oldum! Acil ameliyat olmam gerekiyor gibi sözler duymuşuzdur. Fıtık hayatımı çok kötü etkiledi, hayatım mahvoldu mu diyorsunuz? O zaman yazımı okumaya devam edin.

    Öncelikle şunu söylemeliyim her bel ağrısı fıtık değildir. Hatta bel ağrılarının çoğu da mekaniktir. Yani ameliyat veya ciddi bir tedavi gerektirmez. Bel ağrısı ile başvurduğunuz zaman detaylı hikaye alınır ve mutlaka bel ağrısının altında yatan sebep bulunur. Sebebi yaşam tarzı, postür bozukluğu, kas kuvvetsizliği, kas kısalığı, hareketsiz yaşam hatta yatağınız ve yatış şekliniz bile olabilir. Alınan hikaye ve radyografik görüntüleme sonuçlarına göre fıtık olduğu saptansa bile korkulacak hiçbir şey yok! Cerrahisiz bu hastalıktan kurtulmanız mümkün. Detaylı değerlendirme sonrası verilen Fizyoterapi ve Rehabilitasyon programı ile ameliyat masasına yatmanıza gerek yok. Fizik Tedavi programı hastaya ve kişiye özel verilmelidir. Herkese ortak verilen broşürler ve Fizyoterapist görmeden yapılan tedavilerle iyileşmek mümkün değildir. Tam iyileşme için Fizyoterapist eşliğinde tedavi programına devam etmeniz gerekmektedir. 

      Bel ağrınızı iyileştirmek için günlük yaşam aktivitelerinde verilen önerilere uymak çok önemlidir. Örneğin ev hanımı uzun süre ayakta ütü yapıyorsa bir ayağının altına basamak koyup, arada ayağını değiştirerek ütü yapması belini binen yükü azaltır. Uzun süre oturarak çalışan bir kişinin bel ağrısı, yanlış oturmaktan dolayı kasların bir tarafının kısalıp gerilmesine, diğer tarafın uzayıp güçsüzleşmesine yol açar. Bu da yine bele binen yükü arttırır. Tedavi programımızda mesleğe ve yaşam tarzına önem veririz. Kuvvet ve kısalık testleri yaparız. Kısalan kasları germe yaparak düzeltip, kuvvetlendirerek de sağladığımız esnekliğin kalıcılığını sağlarız. Spazma uğrayan kasları da belirleyip, elektroterapi, sıcak-soğuk ajanları, mobilizasyon, manipülasyon, traksiyon gibi teknikleri hastaya göre seçip uygularız. Hasta gördüğü tedaviyi günlük yaşamamına da adapte ettiği sürece kalıcı iyileşme sağlanır.

     Bel ağrısında, bel okulu adı verdiğimiz günlük yaşamda dikkat edileceklere yönelik eğitim verilir. Hastanın semptomlarına göre kırmızı çizgilerimiz vardır. Bunun dışındaki mekanik ağrılarda fizyoterapist eşliğinde tedaviyle tam iyileşme sağlanabilir.







Sorularınız ve katkılarınız için lütfen bana ulaşın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spina Bifida ve Fizyoterapisi

Patolojik Refleksler

Parkinson Hastaları İçin Ev Egzersizleri